woensdag 21 mei 2014

Het gras van de buren

Vanmorgen had ik een gesprek over bloggen, 
sociaal media.

Waarom het altijd alleen maar mooi, en zo niet als het echte leven is wat je laat zien.
Waarom alleen maar mooie plaatjes, 
van lachende kinderen, mooie huiskamers, mooie spullen.
Altijd alleen de mooie dingen benoemen.

Ja waarom eigenlijk.Nu ervaar ik het zo, 
dat als ik me niet lekker in mijn vel zit, 
het ook vaak absoluut niet nodig vind omdat echt te delen op mijn blog, 
of facebook pagina, of waar dan ook.
Want wie zit daar dan ook op te wachten, 
om te lezen dat het niet goed gaat, 
om te lezen dat het gras bij mij niet groen is.

 Het is niet zo dat ik helemaal niets benoem, 
jullie mogen best weten dat het niet lekker loopt, 
dat mijn kind ziek was,
 en ik een nacht wakker heb gelegen (voorbeeld, is niet echt zo)
Maar echt volop alle ellende online zetten doe ik niet, 
en zo velen met mij die dat niet doen.

Maar waarom doen we dat eigenlijk niet?
Waarom laten we vaak alleen de mooie dingen zien?
Is dat te privé?
Is het de drang om te laten zien dat we het goed hebben.

 

Ik denk dat als ik voor mezelf spreek ik het soms te privé vind, 
te privé om hier neer te zetten.
Want wie er allemaal meelezen? Daar heb ik geen idee van.
Ik word er blij van om van de kleine dingen te genieten, en dat te delen. 
Ook al vind ik dat soms ook lastig, omdat het nou eenmaal niet zo lekker gaat.


Erg benieuwd ben ik naar jullie verhaal. 

De foto's zijn  niet gekozen omdat ze bij mijn stukje tekst horen, 
maar gewoon omdat het mooie plaatjes zijn. 

17 opmerkingen:

 1. Inderdaad, hele mooie foto's... Ik zet ook niet al teveel persoonlijke dingen op mijn blog; omdat ik ooit een nare ervaring had met het www ;-)
  En het is ook zo, dat 'iedereen die mee leest' niet heel mijn hebben en houden moet kennen...
  groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het ook fijn om zelf de kleine, mooie leuke dingen in het leven op mijn blog te delen...
  Ik heb ooit eens een weekje foto's gemaakt van gewone niet perse leuke dingen zoals de was enzo, om te proberen niet alles mooier te maken; was op zich een leuk experiment, maar ik neig toch weer naar "mooie" plaatjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's maak je altijd. En ja bloggen over de mindere dingen in het leven, ik merk dat ik het ook lastig vind. Het is zo openbaar anderen lezen mee en misschien ook wel de anderen waar de dingen om draaien. Moeilijk moeilijk. Hier dus ook meestal de leuke dingen, alleen een foto of even niks. Toch is het natuurlijk heel menselijk, iedereen heeft mindere dagen, mindere periodes het is ook een dingetje denk ik om daar gewoon niet zo snel over te bloggen. Je geeft jezelf dan erg bloot en durf je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven, ik ben het met je eens dat als het niet lekker loopt (behalve als je doodop bent door een zwangerschap, of een ziek kind) veel persoonlijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De wereld zit te ingewikkeld in elkaar om je zomaar bloot te geven. Het is idd niet voor iedereen weggelegd om heel open te zijn op een blog.
  En meestal is het gras toch groener aan je eigen kant, je moet het alleen 'even' zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ach iedereen weet toch wel hoe het in elkaar zit. We hebben allemaal wel eens een frutdag, rotzooi in huis, mislukte zelfgebakken koekjes, verlepte bloemen, een saaie outfit, vervelende kinderen, geen leuke kringloop vondsten, bad hair days, moet ik nog even doorgaan? Het is toch voor jezelf ook fijner om te bloggen over fijne dingen. En goed in je achterhoofd houden dat de mindere dingen ook absoluut gedeeld mogen worden (en dat dat soms juist heel fijn kan zijn!)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het zijn de kwetsbaarheid en (het gebrek aan) nuance die mij ervan weerhouden te bloggen als het even niet mee zit, als ik zorgen of verdriet heb. Over mooie dingen en ervaringen bloggen gaat zoveel makkelijker. En mijn leed deel ik liever op andere plaatsen met mensen die me dierbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We tonen ons denk ik allemaal graag als goed en sterk, niet alleen bij de sociale media, maar zelfs in het echte leven. En we geven ons bijna enkel 'bloot' bij mensen die we heel erg liefhebben (en omgekeerd). Want als iemand vraagt hoe het gaat, ga je ook niet zomaar zeggen dat je een baaldag hebt, of als er iemand op bezoek komt, ga je ook nog eerst je huis aan kant doen. En volgens mij heeft het idd te maken met het 'gras is altijd groener aan de overkant' en zelf willen we ook gewoon dat een ander denkt dat ons gras er ook groener uitziet, terwijl dat niet altijd zo is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ps ik blog overigens juist omdat ik de leuke dingen die we doen en (mee)maken wil laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eigenlijk vind ik het heel simpel: de nare dingen vind ik al naar genoeg om te beleven, daar wil ik niet ook nog eens een keer over praten en morgen, overmorgen en volgende maand nog een keer lezen hoe naar het toen was... De tijd verzacht het gewicht van slapeloze nachten en zieke kinderen, woorden zijn hard en verzachten niet met tijd...
  Leuke dingen delen daarentegen, daar praat ik graag over en die vervagen ook met tijd. Tot je op een achteloos momentje ineens weer kijkt naar die mooie foto of die fijne woorden. En je, ongeacht hoe je je op dat moment voelt, ineens weer een glimlach op je gezicht hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. de leuke dingen die wil je graag delen en verder je zorgen,
  nee die deel ik ook niet op mijn blog ,mijn blog is leuk gezellig en daar moet je vrolijk en geinspireerd door raken.
  soms een tikkeltje serieus maar meer dan dat ook niet .

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is vaak maar zo´n klein stukje van jezelf dat je laat zien op een blog...Ondertussen weet ik dat het gras alleen maar groener lijkt bij de buren maar dat er (net als bij ons) bij iedereen wel eens wat is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik hoor voor mijn werk de hele dag hoe ellendig het leven soms kan zijn, ik vind het als tegenhanger heel fijn om de kleine blije dingen te tellen. Ik word oprecht blij van een mooi mokje uit de kringloop, en dat heb ik ook nodig om zelf in balans te blijven. Ik zet niet mooie plaatjes op instagram om het idee te geven dat alles prachtig is, maar om gelukkig te zijn met kleine dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja omdat we niet alles van ons prive leven bloot willen geven aan wie weet wie allemaal?!?!?of omdat als ik me niet lekker in mijn vel voel ook geen zin heb om eem mooi,leuk,vrolijk blogberichtje te plaatsen en ja wat merula zegt sluit ik me ook wel bij aan...het gras LIJKT op een ander groener,maar als je ook daar goed kijkt dan zie je dat dat toch niet zo is vaak...iedereen kent en heeft zijn ups en down denk ik zo,ha,ha ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Arnika, Je hebt gelijk-er wordt meestal geblogt over de "leuke" van ons leven en bij een ander lijkt het vaak "groener" en leuker bij de ander. Maar zoals Merula zegt-weten we hoe het echte leven in elkaar zit!!! Ik hou ervan om mijn "vrolijke" maaksels te delen. Omdat het leuk is om het met andere te delen maar soms blog ik ook langer niet-als ik geen zin heb. En NEE-het gras is bij mij NIET groener maar ik denk dat anderen niet zitten te wachten op mijn overgangsverhaal, over een hele moeilijke puber, over werk-irritatie etc.etc. Terwijl sommigen daar ook last van hebben!!! Het leven heeft soms diepe dalen zodat wij het ook waarderen als het goed gaat-xxx-Sil

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat is nou net waarom ik privé ben gaan bloggen!! Omdat je nooit weet wie er mee leest en hoe diegene omgaat met jouw persoonlijke informatie... Ik ben wel zo iemand die rustig zegt dat het k.u.t gaat op bijvoorbeeld facebook. Omdat ik juist iemand ben die wil laten zien dat er ook bij mij weleens vreselijke dagen tussen zitten...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik denk dat ook ontzettend vaak. En toch kan ik ook niet makkelijk van alles op Facebook en mijn blog zetten. Terwijl het zo fijn kan zijn, als mensen iets weten, omdat ze dan met je mee kunnen leven. Ik denk toch dat Facebook en Blog daar niet geschikt voor zijn. Volgens mij heb je in zo'n situatie veel meer aan echt contact. Iemand die even een kop koffie bij je komt halen bijvoorbeeld. Maar het is sowieso goed, ons er bewust van te zijn, dat Facebook maar een heel klein stukje van iemand laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen